• Trg mladosti 6, 3320 Velenje
  • 040 733 632
  • info@kupujlokalno.si

Intervju o Kmetiji Pr'krajnk z gospo Marijo Irman

Prosim, če nam na kratko predstavite zgodovino kmetije (kdo so bili lastniki, s čim so se ukvarjali)?


Kmetija leži povsem na robu kraja Lokovice in občine Šoštanj, na meji z občino Šmartno ob Paki. Prav zaradi tega se kmetiji po domače reče Pr' Krajnk. Kmetija leži na prisojni strani gričevja nad reko Pako, od koder se vidi vso okoliško hribovje: Golte in Mozirske planine, cerkev svetega Antona, Sveti križ s cerkvijo, Smrekovec, Peca in še ostalo okoliško hribovje in gričevje. Na kmetiji so se poleg živinoreje ukvarjali tudi s hmeljarstvom, zato stoji na posestvu poleg skednja tudi hmeljska sušilnica.


Kako ste razmišljali, ko ste postali lastnica kmetije? Predvidevamo, da ste vedeli, da kmetija ne bo vaš vir preživetja, verjetno pa ste kmetijo želeli ohraniti.

Prav imate. Kmetijo sva s partnerjem Hermanom želela ohraniti, saj je na prekrasni in lahko dostopni lokaciji v neokrnjeni naravi Lokovice. Glede na to, da so se na kmetiji moji predniki ukvarjali s hmeljarstvom, zasajenih pa so tudi hruškova in slivova drevesa, se je porodila ideja, da začneva pridelovati pivo, viski, hruškovo in slivovo žganje ter še druge dobrote. Tako sva pričela z varjenjem piva, destilacijo viskija in žganjekuho. Ker sva oba družabna človeka, sva si zaželela, da kmetijo obiščejo tudi drugi, sva se odločila, da gostom ponudiva degustacijo omenjenih pijač.

Kako ste prišli do ideje, da pričnete s proizvodnjo piva in viskija?

Na to vprašanje sem že odgovorila v prejšnjem vprašanju. Res je nenavadno, da sva se odločila za alkoholne pijače, saj oba s Hermanom ne uživava alkohola, vendar sva v tem videla zgodbo in potencial, da se iz tega razvije še kaj več kot samo proizvodnja.

Najprej sva se osredotočila samo na proizvodnjo pijač, ko sva se pričela pojavljati na različnih turističnih prireditvah v domači občini in v okolici, sva začela razmišljati zakaj ne bi organizirala degustacije piva in ostalih pijač na kmetiji, hkrati pa bi obiskovalcem predstavila bogato kulturno dediščino.


Ali ste že ob pričetku varjenja piva in destilacije viskija razmišljali tudi kako bi kmetijo vključili v turistično ponudbo?

Najprej sva se osredotočila samo na proizvodnjo pijač, ko sva se pričela pojavljati na različnih turističnih prireditvah v domači občini in v okolici, sva začela razmišljati zakaj ne bi organizirala degustacije piva in ostalih pijač na kmetiji, hkrati pa bi obiskovalcem predstavila bogato kulturno dediščino.

Kaj gostom ponujata danes?

Kot sem že omenila, je kmetija zelo bogata s kulturno dediščino. Že sama poslopja lahko prištejemo med kulturno dediščino, na kmetiji pa je tudi vse orodje, ki so ga nekoč uporabljali pri kmetovanju in je prava kulturna zakladnica. Lahko rečem, da je na ogled vse kmečko orodje, ki je potrebno za samooskrbno neke kmetije. Obiskovalcem s partnerjem zelo rada predstaviva orodje, ki se nahaja na skednju ter razloživa za katero opravilo so ga predniki uporabljali. Predstaviva prostor in opremo žganjekuhe nekoč, kjer obiskovalci naredijo preizkus alkohola z vžigom in njegovo moč, ki se ob tem sprošča. Obiščemo staro izbo, v kateri se nahaja vse pohištvo, ki je prav tako iz prejšnjih časov in je vredno ogleda. V njej vidijo gašper – peč, ki je nekoč bila nepogrešljiv vir ogrevanja v kmečkih izbah, vidijo stare radioaparate, preberejo si lahko časopise izpred petdesetih in več let. V tem prostoru so na voljo tudi razglednice z motivi iz kmetije in kmečkega orodja ter znamke, Na koncu obiščejo pivovarno, kjer si pogledajo sam proces varjenja piva in destilacije viskija. Tudi na dvorišču kmetije so na ogled zanimive skulpture, kot npr. »dinozavrovo jajce« z »dinozavrovim mladičem«. Povedati moram, da je moj partner Herman tudi pravi inovator, njegove iznajdbe so prav tako na ogled obiskovalcem.
Ob zaključku ogleda kmetije se ustavimo še v prostoru s šankom, kjer se izvede degustacija. Po želji postrežemo tudi z dobro doma pridelano hrano bližnje kmetije.

Kdo so gostje, ki jih sprejmeta na kmetiji?

Trenutno so to zaključene družbe, ki nas obiščejo v okviru kakšnega praznovanja. Obiščejo nas večje skupine, ki se k nam pripeljejo s kombijem ali avtobusom ali pridejo z osebnimi vozili. Običajno gre za praznovanje okroglih obletnic ali se oglasijo kar tako na degustaciji, zanimivi pa smo tudi za šolske skupine, ki pa pridejo predvsem z namenom izobraževanja: se poučijo kako so se preživljali na kmetijah nekoč. Njim seveda pripravimo okusen čaj iz domačih zelišč in postrežemo doma pripravljeno pecivo. Šolarji tudi napišejo razglednico z lepimi pozdravi, ki jo opremijo z znamko kmetije. Razglednico potem oddamo na pošto. Tako se mladi, ki danes še redko kdaj napišejo razglednico, naučijo kako se napiše naslov pošiljatelju in besedilo z lepimi pozdravi.

Poleg degustacije obiskovalcem lahko postrežemo tudi s hrano, ki jo pripravi sosednja kmetija. Tako se povezujemo tudi z ostalimi kmetijami, ki imajo v ponudbi kakovostno domačo hrano.

Kje lahko ljudje vajine izdelke kupijo?

Izdelki so na voljo na vseh zgoraj omenjenih prireditvah, sejmih, seveda pa tudi na domu. Še posebej sva se potrudila pri embalaži, saj se zavedava, da veliko ljudi kupuje izdelke skozi embalažo. Tako je na voljo pivo v

Kakšni so vaši načrti in pričakovanja za prihodnost?

Glede na to, da s partnerjem imava druge vire dohodka, ne načrtujeva večje posege v razvoj turizma na kmetiji Pr'Krajnk, čeprav se zavedava, da ima kmetija velik potencial. Midva bi želela, da ponudiva turistično ponudbo v obliki kot je sedaj, da ohraniva prostore in orodja kot so bili nekoč, da bi obiskovalci doživljali nekdanje življenje na kmetiji kot je resnično bilo, tega pa zaradi stroge zakonodaje, ki velja v naši državi, ni mogoče. Nama je pa zanimiv projekt, ki ga pripravljate v okviru projekta »Več znanja za več turizma«. Mogoče pa se bodo otroci odločili za modernizacijo objektov in s tem za večje možnosti razvoja turizma na kmetiji. Bomo videli kaj bo prinesel čas.

Ali nameravate turistično ponudbo razširiti?

Kot sem že omenila le v toliki meri kot omogočajo predpisi glede na trenutno stanje objektov.

Kaj vas ločuje in dela boljše od ostalih konkurentov?

Imamo svoje, edinstvene produkte. Tu mislim na pivo LOKO LOKO, ki ga obiskovalci in kupci zelo pohvalijo, smo edinstveni v proizvodnji slovenskega viskija, oba s partnerjem pa se vsakega gosta razveseliva, kar le-ti tudi opazijo. Mislim, da je pristen odnos do obiskovalcev pomembna vrlina.

Celotno ponudbo kmetije si oglejte TUKAJ.