• Trg mladosti 6, 3320 Velenje
  • 040 733 632
  • info@kupujlokalno.si

Dom stoji na prisojni jasi na severovzhodni strani vrha Sleme (1167 m) v slemenu, ki povezuje Uršljo goro s Smrekovcem. Sleme se imenuje tudi bližnji preval, kjer se regionalna cesta Šoštanj-Črna prevesi s Štajerskega na Koroško. Dom so v letih 1951/52 zgradili na pobudo PD Šoštanj s prostovoljnim delom ljubiteljev gora in predvsem takratnih delavcev Tovarne usnja Šoštanj; slovesno so ga odprli 21. septembra 1952. Poimenovali so ga po Andreju Stegnarju (1906-1981), pobudniku gradnje doma, takratnem predsedniku PD Šoštanj in direktorju Tovarne usnja Šoštanj. Leta 1960 so začeli graditi depandanso, ki so jo odprli 16. julija 1961. Do leta 1975 je dom upravljalo PD Šoštanj, potem pa ga je prevzela Tovarna usnja, ki je dom obnovila in sodobno opremila, pozneje pa so uredili centralno ogrevanje, napeljali telefon in uredili okolico. Dom je stalno odprt.

V dveh gostinskih prostorih je 90 sedežev, točilni pult; v 15 sobah je 31 postelj, na treh skupnih ležiščih pa 52 ležišč; WC, umivalnica in prha s toplo in mrzlo vodo; centralno ogrevanje, tekoča voda, elektrika, telefon, Wi-Fi.

DOSTOP

Avto, avtobus: regionalna cesta Šoštanj-Sleme-Črna na Koroškem, od katere se na prelazu odcepi kratek priključek do doma; iz Šoštanja 18km (asfaltirana cesta do vrha), iz Črne 12km. AP Zavodnje, Topolšica, Črna na Koroškem;
ŽP AP Šoštanj: iz Zavodnje (končna postaja pri Kopinu) 1h15;
- iz Topolšice čez Lom in mimo Žlebnika 2h15;
- iz Šoštanja na Zavodnjo in Šentvid 4h;
- iz Šoštanja po Šentflorjanskem grabnu do Grebenška ter po E-6 mimo Turka in Žlebnika 4h;
- iz Črne ob Javorskem potoku 3h.

RAZGLED

Razgled je odprt le proti vzhodu in jugu, proti zahodu ga v celoti zakriva gozd, na severni strani pa se med drevjem kaže le Uršlja gora. Proti vzhodu in jugovzhodu vidimo hribovje, ki se spušča proti Šaleški dolini, Ponikevsko planoto, Goro Oljko, Savinjsko dolino od Gomilskega do Celja, Posavsko hribovje s Kumom, proti jugu pa v bližini Bele Vode in Golte, če gremo nekaj korakov vzhodno od doma, pa se pokaže tudi Smrekovec.

Andrejev dom
Razgled